OrthoFyto, editie 2/2021

08 Apr, 2021

De april editie heeft als OF FOCUS ‘Detox’. Met onder andere een mooi artikel van Anna Kruyswijk-van der Heijden over ‘Keto-Detox’.

* Voorwoord: In het licht staan – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Vernieuwen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Complementair ontgiften tijdens farmacagebuik – Door Han Siem
* OF FOCUS: Keto-Detox, het nieuwe afvallen en reinigen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* OF FOCUS: Lymfe-drainerende kruiden – door Fred Blaauw
* OF FOCUS: Detoxificatie vanuit natuurgeneeskundig perspectief – door Selma Bijl en Renée Koenders
* Fyto: Paardenbloem – door Geert Verhelst
* OF-FOCUS: Medicijnvergiftiging en detoxificatie - door Gabriël Devriendt
* Ortho: De macro-schade van micro-plastics - door Karlien Bongers
* Fyto: Iran lijkt het mekka van de fytotherapie – door Armelle Demmers
* Optimum: Haloïdenontgifting en jodium – door Angélique De Beule

Voorwoord: In het licht staan

Opruimen is voor mij een van de beste manieren om weer nieuwe energie op te doen. Of ik nu vanuit vermoeidheid na een drukke werkweek start met een beetje rommelen in huis of ik pak, gedreven door het eerste sprankje voorjaar, een grotere doorn-in-het-oog klus aan; langzaam maar zeker komt er vanuit de kieren van mijn ziel vitaliteit vrij.

Opruimen na deze lange winter lijkt mij extra zinvol. In mij zijn hersenspinsels blijven kleven, worstelen nog frustraties, belemmert verslakking het vloeiend stromen van energie; allemaal vanwege de immer duren crisis waarin we ons bevinden. Vanwege de paradox dat onze praktijken gesloten bleven ondank de noodzaak de gezondheid van onze patiënten/cliënten te versterken. Vanwege het collectieve leed om mij heen, dat me nog steeds aangrijpt. Door te reinigen hoop ik deze ballast te kunnen ruimen, een plek te kunnen geven. In het verlangen me daarna met een ander gemoed naar buiten te bewegen en in het licht van het voorjaar te kunnen gaan staan.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter