OrthoFyto, editie 3/2021

07 Jun, 2021

De juni editie heeft als OF FOCUS ‘Revalideren van Covid’. Met onder andere een mooi artikel van Juglen Zwaan over ‘Blijvende vermoeidheidsklachten na Covid-19’.

* Voorwoord: Chronic Covid Syndrom – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Weldoen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Psychofarmaca complementair ondersteunen – Door Han Siem
* OF FOCUS: De pathofysiologie van CCS: langdurige Covid – door Els Smits
* OF FOCUS: Behandelen met beweging, voeding en suppletie – door Juglen Zwaan
* OF FOCUS: NeuroCovid: schade en protectie – door Fokje Russchen
* OF FOCUS: Kruiden en aroma's bij longklachten na Covid-19 – door Marilène Dols
* OF-FOCUS: Covid-19: van de foto naar de film - door Leo Pruimboom
* Fyto: Saffraankrokus - door Geert Verhelst
* Opinie: RIVM neemt sint-janskruid weer op de korrel – door Tedje van Asseldonk
* Optimum: Myo-inositol bij depressie en angst – door Angélique De Beule

Voorwoord: Chronic Covid Syndrom

We zijn erdoor overrompeld en het is verbijsterend. Gezonde mensen hebben ineens amper energie om vrienden te zien, of een boodschapje te halen. Ze zijn niet direct levensbedreigend ziek, maar deze groep is wel van indrukwekkende proporties. En hun eerste golf heeft nu de reguliere gezondheidszorg bereikt. Het ziet ernaar uit dat ongeveer 10% van de mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt langdurige klachten houdt. De aard en ernst ervan varieert enorm. Echt duidelijke conclusies over wie kwetsbaar is, en welke determinanten bij het risico op restklachten meespelen, zijn er nog niet.
Ook de benaming voor deze restklachten is niet eenduidig. Het RIVM hanteert de term long Covid. Nogal verwarrend. Je associeert het met het orgaan de longen, maar het gaat om het Engelse long: langdurige klachten na Covid-19. Een andere naam is Post Acute Sequelae of Sars-CoV-2 Infection, ofwel PASC. In OrthoFyto zullen wij de term CCS (Chronic Covid Syndrom) gebruiken. Een kort 'woord' dat het begrip goed dekt. Deze editie is grotendeels gewijd aan de betekenis van de functionele geneeskunde bij CCS.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter