OrthoFyto, editie 5/2019

07 Oct, 2019

De oktober editie heeft als OF FOCUS ‘Het kind’. Met onder andere een mooi artikel van Claudia van Wezel over ‘Het kind als cliënt in de orthomoleculaire praktijk’.

* Voorwoord: Je leren verbinden – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Kwetsbaarheid – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Medicijnbijwerkingen en kinderen – Door Han Siem
* OF FOCUS: Stress, darmmicrobiota en de ontwikkeling van het kind – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: Het kind als cliënt in de orthomoleculaire praktijk – door Claudia van Wezel
* OF FOCUS: Voedingssupplementen doseren bij kinderen – door Fleur Kortekaas
* Ortho: Optimale niveaus – Vitamine B6 – door Cindy de Waard
* Fyto: Het verkoudheidsscherm Astragalus Membranaceus – door Marilène Dols
* Fyto: De bereidingswijze van moderne fytotherapeutica – door Armelle Demmers
* Column: Verstoord urobioom en urineverlies – door Angélique De Beule

Voorwoord: Je leren verbinden

‘We weten uit onderzoek dat een goede start ervoor zorgt dat mensen op latere leeftijd mentaal en fysiek gezonder zijn.’zegt Carolina de Weerth – hoogleraar aan het Radboud UMC – in het OF Focus interview. Dat lijkt misschien een open deur maar is het niet. Er wordt zo gemakkelijk voorbij gegaan aan de eerste fase van ons bestaan. En al helemaal aan de fase voordat we geboren worden.

Een paar maanden geleden was ik bij een lezing van Anna Verwaal over ‘de reis die ons leven bepaalt, conceptie, zwangerschap, geboorte’. In haar inleiding vroeg ze wie aanwezig was vanwege professionele motivatie en wie vanwege een persoonlijke. Tegen de mensen die met een professionele reden er waren, zei ze ‘weet dat je persoonlijk geraakt zult worden want we zijn ons zo onbewust van deze levensfase’. En dat was zo. De stilte tijdens haar verhaal liet letterlijk horen hoe de hele zaal geraakt werd door haar verhaal.

Niemands reis is perfect. Niets is perfect. Jezelf accepteren zoals je bent met alles dat bij je hoort, dat komt in de buurt. Anna Kruyswijk – van der Heijden liet zich voor haar column inspireren door het werk van Brené Brown. Ik citeer met liefde haar woorden: ‘Het leren een verbinding met anderen aan te gaan, … is echter juist het universele menselijke talent dat het kind nodig heeft om gelukkig te zijn.’ Als we met kinderen, en volwassenen, werken, is dat toch het enige dat er werkelijk toe doet?

Wilt u ons weer laten weten wat u vindt van deze editie?
We lezen uw berichten graag op redactie@orthofyto.com

Veel lees plezier.

handt. ellen

Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto