OrthoFyto, editie 6/2018

03 Dec, 2018


De december editie heeft als OF FOCUS ‘Epigenetica’. Met onder andere een mooi artikel van Gabriël Devriendt over ‘Epigenetica en inflammatie’.

* Voorwoord: Epigenetica – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Ongelijk(waardig)heid in de gezondheidszorg – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: Er zijn goede alternatieven voor benzodiazepines – Door Han Siem
* OF FOCUS: Verstoorde genexpressie en chronische inflammatie – door Gabriël Devriendt
* OF FOCUS: Early Life Stress als promotor van ontstekingsgevoeligheid – door Yvonne van Stigt
* OF FOCUS: DNA-analyses in de praktijk – door Rob van Dijk
* Ortho: Leefstijlbegeleiding – door Christel Stevens
* Ortho: IJzerstapeling – door Henny de Lint
* Ortho: Overhandiging Manifest Leefstijlgeneeskunde – door Fleur Kortekaas
* Fyto plant: Bambusa arundinacea – door Fred Blaauw
* Column: Hypocholesterolemie – door Angélique De Beule

Voorwoord: Epigenetica

Oktober en november zijn drukken maanden voor de redactie dankzij alle congressen en beurzen waar we ons graag laten inspireren. Het is heerlijk om gevoed te worden door experts die vertellen over studies waar ze mee bezig zijn. En over de inzichten die opdoemen aan de horizon.

Al bijna een jaar geleden waren we in Antwerpen bij het congres over epigenetica. De ervaringen die werden gedeeld uit lopende onderzoeken waren indrukwekkend en hoopgevend. Hoopgevend om oplossingen te vinden voor klachten waar cliënten mee te kampen hebben. Maar de professoren waren ook terughoudend omdat ze nog midden in een ontdekkingsfase zaten. Tijdens het vragenuur aan het eind van de dag vatte een bezoeker kort samen wat hij meende te hebben gehoord in het verhaal van één van de hoogleraren en verbond daar een conclusie aan: ‘… dit betekent dus dat we in dat geval dit kunnen adviseren?…’ De hoogleraar had even tijd nodig voordat hij begreep hoe de vragensteller tot deze conclusie kwam.
Toen antwoordde hij bescheiden dat zijn team nog lang niet zover was en dat het nog te vroeg was om die conclusie te trekken.

Epigenetica biedt veel sleutels voor oplossingen en er lopen veelbelovende studies, maar het is belangrijk dat geen overhaaste conclusies worden getrokken. Een goede wetenschappelijke basis dient het belang van de mensen die we willen helpen.

In deze editie nemen we u een stuk mee in de wereld van epigenetica. Laat u ons weten wat u vindt van de artikelen? We lezen uw mails graag!
Ons adres is redactie@orthofyto.com

handt. ellen

Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto

Laat een reactie achter