Noten remmen gewichtstoename

22 oktober 2019

Adviseer je cliënten om chips en andere ongezonde snacks te vervangen door een handje vol noten. Uit een recente publicatie in het British Medical Journal of Nutrition blijkt namelijk dat noten gewichtsverlies bevorderen. De gewichtsregulerende eigenschappen komen tot stand door de vezels in de noten. Deze vezels oefenen in de darm een effect uit op honger-regulerende hormonen en daarnaast verminderen ze de snelheid van darmpassage.

De nieuwe studie werd uitgevoerd door de Harvard Universiteit. Er werden gegevens gebruikt van zelf-gerapporteerde vragenlijsten van drie studiegroepen met een totaal van 289.915 deelnemers. Dit waren 51.529 mannelijke gezondheidswerkers (The Health Professionals Follow-Up Study), 121.700 verpleegkundigen (Nurse´s Health Study) en 116.686 verpleegkundigen (Nurse´s Health Study II). De onderzoeksdata suggereert dat de vervanging van 0,5 porties/dag van minder gezonde voeding door noten kan worden gekoppeld aan minder gewichtstoename en een lager risico op obesitas.

De verhoogde totale consumptie van noten en inname van individuele soorten noten werden geassocieerd met minder gewichtstoename ondanks het feit dat noten een hoge calorische waarde kennen. Ook werd een verhoging van de dagelijkse consumptie van noten geassocieerd met een lager risico van matige gewichtstoename en lager risico op het ontwikkelen van obesitas.

Het opnemen van noten als onderdeel van een gezond voedingspatroon kan een effectieve strategie zijn voor het maken van haalbare dieetaanpassingen voor de primaire preventie van obesitas.

De hele publicatie is hier in te zien.


Bron:
Liu, X., Li, Y., Guasch-Ferré, M., Willett, W. C., Drouin-Chartier, J.-P., Bhupathiraju, S. N., & Tobias, D. K. (2019). Changes in nut consumption influence long-term weight change in US men and women. BMJ Nutrition, Prevention & Health, bmjnph-2019-000034.