Voorwoord 416
OrthoFyto 4/16
Ellen Vunderink

Voorwoord – door Ellen Vunderink
Ortho column: Speurwerk – door Irene de Vries
Ortho jouw voeding: Soil Science – door Anna M. Kruyswijk – van der Heijden
OF FOCUS: Interacties: synergie of tegenwerking? – door Han Siem
OF FOCUS: Interactie tussen supplementen en medicatie bij kanker – door Karlien Bongers
OF FOCUS: Chronisch medicijngebruik, chronisch voedingstekort – door Jochem Bögemann
OF FOCUS: Kwantificatie en kwalificatie van interacties – door L.E.E. van Weereld
Ortho: Premenstrueel syndroom – door Angélique de Beule
Fyto plant: Gewone vlier – door David Gast
Fyto: Geneesmiddelen en de vier natuurkwaliteiten – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
Fyto Column: Coca loca – door Maaike van Kregten

Voorwoord:

In mijn vorige voorwoord schreef ik dat wij in OrthoFyto kennis en onderzoeksresultaten zodanig willen aanbieden dat wij u in staat stellen zelf gefundeerde keuzes te maken over de inzet van suppletie, kruiden en andere behandelingen. Soms beslaan de keuzes echter zo’n weids complex van factoren, dat kiezen diepgaande kennis vraagt. In de natuurgeneeskundige praktijken behandelen therapeuten ziektebeelden die horen tot hun competentie. Dat impliceert dat er ziektebeelden zijn waarbij zij een stap opzij zetten. In de toekomst zullen wij het aangeven als wij van mening zijn dat alleen een arts of gespecialiseerd therapeut de informatie daadwerkelijk kan toepassen in een behandeling.

In OrthoFyto betrachten we zorgvuldigheid met de informatie die wij plaatsen, omdat in onze visie ‘de waarheid’ niet bestaat. Voor de vele uiteenlopende ziektebeelden zijn er ook veel uiteenlopende behandelmogelijkheden. En deze behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de exacte kenmerken van de ziektebeelden, van de uniciteit van de patiënt, de mens waar het omgaat, en van het unieke effect dat een bepaald middel kan hebben op een bepaald persoon. Daarom zijn wij terughoudend met het plaatsen van protocollen en ook met het plaatsen van stellige informatie. In de OF Focus benaderen we een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken, zodat we een scala aan mogelijkheden kunnen laten belichten.

Deze keer zouden we eigenlijk het vervolg op het artikel van Walter Faché plaatsen. Helaas is dit niet gelukt.

OrthoFyto wil graag een podium zijn voor schrijvers met uiteenlopende visies. Hierbij realiseren we ons dat we verre van volledig zijn. Graag nodigen wij u daarom uit om te reageren. Wellicht kunnen we zo komen tot een vakinhoudelijke discussie, waarin zienswijzen uit de artikelen worden bediscussieerd. We kijken uit naar uw reactie, mailt u ons via redactie@orthofyto.com?

handt. ellen