De april editie heeft als OF FOCUS ‘Darm-breinas en cognitie’. Met onder andere een mooi artikel van Leo Pruimboom over ‘Homo Sapiens, een superorganisme’.

* Voorwoord: Darm en Brein – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Spraakverwarring – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: Kruiden veilig combineren met reguliere antidepressiva? – Door Han Siem
* OF FOCUS: Homo sapiens, een superorganisme – door Leo Pruimboom
* OF FOCUS: De darm-breinas en cognitieve functie – door Laura Steenbergen
* OF FOCUS: Epigenetica, het brein en de darm – door Angélique De Beule
* Fyto: Kwaliteit van kruidenpreparaten is complex! – door Theo van Rooij
* Fyto plant: Pueraria lobata – door Fred Blaauw
* Fyto column: De huid bleken met glutathion – door Angélique De Beule

Voorwoord: Darm en brein

Wat dacht u toen u zag dat de OF-Focus van deze editie de darm-breinas is? Misschien wel: ‘Alweer?’ In dat geval is mijn antwoord: ‘Ja, alweer’. De darm-breinas is onderwerp van vele studies die steeds weer nieuwe inzichten brengen. Inzichten waarmee u uw cliënten en patiënten beter kunt helpen.
In deze OrthoFyto prijzen we onszelf zeer gelukkig met de bijdragen van Leo Pruimboom, Angélique De Beule en Laura Steenbergen over de darm-breinas. Afgelopen najaar zagen wij Laura bij het symposium Folia Orthica, en we waren onder de indruk van de wijze waarop zij de complexe materie van haar onderzoek moeiteloos uiteenzette.

Nog meer onder de indruk was ik toen ik het theatercollege ‘Op zoek naar geluk’ bezocht in de Koninklijke Schouwburg. Ook voor het theaterpubliek maakte ze de essentie van haar bevindingen begrijpelijk. Ik vond het leuk om na afloop in de rij voor de garderobe mensen te horen praten over wat ze hadden gehoord. En hoe ze dat vertaalden naar hun eigen leven. Dat is mijn drijvende kracht.

Dat er op steeds meer plaatsen, tv, radio en tijdschriften, aandacht is voor het feit dat voeding en leefstijl onze gezondheid uit balans kunnen brengen, maakt dat steeds meer mensen beseffen dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid. En dat ze niet altijd afhankelijk hoeven zijn van een arts om gezond te worden. Tamara de Weijer van Arts en Voeding, William Cortvriendt en anderen staan, met nieuwe inzichten en kennis, op veel plaatsen in de schijnwerpers en helpen zo mensen om zich bewust te worden van het feit dat de regie van hun gezondheid in eigen handen ligt. En dat besef van eigen regie is onze missie.

handt. ellen
Hoofredacteur OrthoFyto