OrthoFyto, editie 2/2022

11 Apr, 2022

De april editie heeft als OF FOCUS ‘Schildklier’. Met onder andere een mooi artikel van Daniëlle Steenvoorden over ‘Integrale behandeling van Hashimoto's thyreoïditis’.

* Voorwoord: Belangenverstrengeling – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Spreken – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Schildkliermedicatie en suppletie – Door Han Siem
* OF FOCUS: Integrale behandeling van Hashimoto's thyreoïditis – door Daniëlle Steenvoorden
* OF FOCUS: Het Hashimoto Eliminatiedieet – door Vera Kamphorst
* OF FOCUS: Wisselwerking tussen schildklier en microbioom – door Dennis Zeilstra
* Fyto: Ashwagandha, een nuttig adaptogeen bij stress - door Geert Verhelst
* Ortho: Nutritionele oncologie; anders kijken naar kanker – door Gabriël Devriendt
* Interview: Voeding Leeft helpt je van diabetesmedicatie af – door Ria Teeuw
* Ortho: E-Health in de behandelpraktijk – door Louise Witteman en Kim Vrijen
* Optimum: Cellulaire hypothyreoïde – door Angélique De Beule

Voorwoord: Belangenverstrengeling

Ik krijg als klinisch epidemiologe vaak de vraag hoe je vaststelt of onderzoeksresultaten objectief zijn vastgesteld. Zulke vragen maken me blij; het getuigt van een alerte en kritische houding ten aanzien van de onafhankelijkheid van data. Een invloed vanuit big (nutri) farma ligt immers op de loer.

Vreemd genoeg krijg ik deze vraag vrijwel nooit als het om Nederlandse vaktijdschriften in ons werkveld gaat. Terwijl toch ook het redactieproces kwetsbaar is; het wordt immers, weliswaar indirect, voor een substantieel deel door adverteerders bekostigd. Hoe voorkom je kennisselectie van onze vakinformatie door de voedingssupplementenindustrie?

In het redactieproces van OrthoFyto zitten duidelijke waarborgen ingebouwd. In de eerste plaats functioneert de redactie absoluut los van de advertentieverkoop. Onze adverteerders weten dit en respecteren het. In de tweede plaats bouwen we op de deskundigheid van onze auteurs. Zij moeten hun bijdragen met controleerbare wetenschap onderbouwen. En tot slotte 'peer-reviewen' we hun werk.

Alleen op deze manier kunnen we als redactie garanderen dat u beproefde vakinformatie krijgt, vrij van 'vervuiling'.
Ik ben trots op onze uitgever die hier pal achter staat en bereid is om de kosten voor deze dure optie voor lief te nemen.
Dus: blijf als lezer/beroepsbeoefenaar alsjeblieft kritische vragen stellen over de volledigheid van informatie, de herkomst ervan en let op eventuele belangenverstrengeling. Zo houden we elkaar scherp.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter