OrthoFyto, editie 2/2023

12 Apr, 2023

De april editie heeft als OF FOCUS ‘Mirgraine’. Met onder andere een mooi artikel van Laurens Helmstäter over ‘Leefstijl kán iets betekenen bij migraine’.

* Voorwoord: Valse hoop – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Cardiovasculair risicomanagement en voedingssuppletie – Door Han Siem
* OF FOCUS: Aanpassen van leefstijl kán iets betekenen bij migraine – door Laurens Helmstäter
* OF FOCUS: Kruiden kunnen migraine verlichten – door Marilène Dols
* OF FOCUS: De darm-migraineconnectie – door Dennis Zeilstra
* Fyto: Moederkruid, vaak nuttig bij migraine - door Geert Verhelst
* Ortho: Voeding en leefstijl bij de non-alcoholisch vervette lever – door Vera van Randwijck
* Interview: Remt suppletie agressief gedrag bij verstandelijk gehandicapten – door Margot Lodewijk
* In Memoriam: In Memoriam Gabriël Devriendt
* Optimum: Jodium en mentale retardatie bij kinderen – door Angélique De Beule

Voorwoord: Valse hoop

Bijna een heel leven lang lijdt een goede vriend van mij al aan migraine. Wat zou jij nou graag mee willen geven aan zorgverleners, vroeg ik hem. Zijn antwoord: 'Migraine is een complexe chronische hersenziekte die vaak diepgeworteld is in iemands constitutie, en waarbij de wortels vaak generaties lang zijn. Wees daarom in de behandeling realistisch en geef geen valse hoop.' Valse hoop? Leg eens uit, zei ik. Hij: 'Ik moet omgaan met het feit dat 'de anderen' niet helemaal kunnen begrijpen wat het is, en wat het van je vraagt om het in te passen in je leven. De storm die onder andere door het vegetatieve zenuwstelsel raast wanneer de kettingreactie van migraine op gang wordt gebracht, beïnvloedt het hele lijf.'
Ik probeerde me er, vergeefs, iets bij voor te stellen. Hij weer: 'De triggers die de kettingreactie op gang brengen zijn zeer divers. Pas daarom op met ze als oorzaak te labelen en niet als iets wat vermeden moet worden. Daardoor beperk je iemand nog meer. Plotselinge veranderingen in en buiten het lichaam lijken, door een bepaalde overgevoeligheid in het zenuwstelsel, de rode draad voor het triggeren van de storm. Die gevoeligheid verminderen moet volgens mij het doel van de behandeling zijn.' Ik was stil.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter