OrthoFyto, editie 4/2023

07 Aug, 2023

De augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Sport’. Met onder andere een mooi artikel van Remko Kuipers over ‘Hoge bloeddruk te lijf met stevige sport’.

* Voorwoord: Hoofd en lijf – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Zilverkaars is waardevol maar kent nogal wat interacties – Door Han Siem
* OF FOCUS: Hoge bloeddruk te lijf met stevige sport – door Remko Kuipers
* OF FOCUS: Het belang van beweging voor chronisch zieken – door Marjan Timmerman
* OF FOCUS: Topsporters kunnen veilig supplementen gebruiken – door Margot Lodewijk
* Fyto: Betere sportprestaties dankzij rodebiet(ensap) - door Geert Verhelst
* Ortho: Wat is een gezond microbioom? – door Dennis Zeilstra
* Essentie: Bergamot essentiële olie – door Geert De Vuyst
* Ortho: Botanische schildklierregulatie bij hyperthyreoïdie - Jeroen Kappelle
* Interview: Bloedsuikerregulatie als basis voor gezondheid - Ilse van Bladel
* Optimum: Preventie en reductie van NAFLD – door Angélique De Beule

Voorwoord: Hoofd en lijf

Ik ben geen sportief type. Ik hou van rust en zitten en wegdromen, en van klaar zijn met mijn to-dolijst. Liever heerlijk lezen, of van een goede geur genieten uit mijn aromaverstuiver. Mijmeren... En ik besef dat werken achter de laptop leidt tot nog meer immobiliteit. Bijvoorbeeld op de bank. Een hoofd dat moe is van het werk staat bepaald niet in de startmodus om te sporten.

Maar ik heb ook een eeuwig verlangen naar wandelen. Lange, lange wandeltochten. Ik word dan met de dag sterker, zeker als het heuvel op heuvel af gaat. Wat een geweldige sensatie is dat: door inspanning te óntspannen. En nog beter: na dat sportieve werken uitrusten. Mijn hoofd wil dus niet altijd sporten, mijn lijf denkt daar anders over. Vooral die eerste dag na een wandelvakantie. Ik zit dan achter de laptop ongemakkelijk te wiebelen op mijn stoel. Dan is het zó wennen voor mijn lijf om weer in het gareel te komen.

Hoe meer mensen tot beweging zijn te verleiden, daar schreef beweegdeskundige dr. Mirjam Stuij over in OrthoFyto 5/2021. Kijkt u haar artikel er ook nog even op na?

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter