OrthoFyto, editie 6/2023

30 Nov, 2023

De december editie heeft als OF FOCUS ‘Menstruatie’. Met onder andere een mooi artikel van Esmay van der Wal over ‘Voeding en endometriose’.

* Voorwoord: Dankbaarheid – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Hulpbronnen bij het beoordelen van interactiewaarschijnlijkheid – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Fytotherapie bij menstruatieklachten – door Marilène Dols
* OF FOCUS: Diagnostiek en behandeling van oestrogeendominantie – door Anita Admiraal
* OF FOCUS: Voeding en endometriose – door Esmay van der Wal
* Fyto: Zoete venkel, veelzijdig ontkrampend - door Geert Verhelst
* Ortho: Gezond (op)voeden, een leerproces – door Sofie De Niet
* Fyto: Uit de groentenapotheek: sopropo - Armelle Demmers
* Ortho: De belangrijkste principes van de ijzerstatus - Esther Zwarenstein
* Essentie: Ylang-ylang – door Geert De Vuyst
* Optimum: Oestroboloom en het oestrogeenmetabolisme – door Angélique De Beule

Voorwoord: Dankbaarheid

Voor velen van ons zal het herkenbaar zijn. In ons leven zijn er momenten waarin verdriet en dankbaarheid samengaan. Verdriet vanwege verlies en moeten missen. En dankbaarheid voor de zin en betekenis die er tijdens ons samenzijn en onze samenwerking is geweest. Ons team en ik ervaren nu zo'n moment. Onze eindredacteur René de Vos moet immers zijn werk vanwege ernstige gezondheidsproblemen neerleggen.

Bij de opstart van dit redactieproces van OrthoFyto voelt dus alles anders voor mij. René is jong van geest, ook al is hij inmiddels op leeftijd. Optimistisch, eindeloos geboeid en met een enorm werkplezier, zo startte hij elke editie aan de ruwe teksten. Dankzij zijn journalistieke deskundigheid kon hij elk artikel met glans uit de verf laten komen. Daarmee faciliteerde hij een belangrijke kennisoverdracht in ons werkveld. René, dank voor je mooie werk, we gaan je missen.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter