OrthoFyto, editie 1/2021

08 Feb, 2021

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Oncologie’. Met onder andere een mooi artikel van Vera van Randwijck over ‘Kanker bezien als metabolische ziekte’.

* Voorwoord: Ontspoorde celgroei – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Angst voor de dood – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Ginkgo biloba en bloedverdunners – Door Han Siem
* OF FOCUS: Kanker bezien als metabolische ziekte – door Vera van Randwijck
* OF FOCUS: Online: medicinale paddenstoelen bij kanker – door Margot Lodewijk
* OF FOCUS: Aroma's als ondersteuning bij kankertherapie – door Madeleine Kerkhof
* Covid-19: Vaccineren? Informeren, informeren. informeren! – door Karlien Bongers
* Fyto: Zijn kruiden in borstvoedingsthee echt gevaarlijk? - door Tedje van Asseldonk
* Optimum: COPD: een long-darmdysbiose – door Angélique De Beule

Voorwoord: Ontspoorde celgroei

Ons lichaam is zo ingenieus en intelligent. En toch komt ontspoorde celgroei veelvuldig voor. Ik ken niemand om mij heen die niet te maken heeft, of heeft gehad, met kanker; zelf of in de directe omgeving. Kanker komt als een mokerslag. Machteloosheid, verlies van vertrouwen in eigen lichaam, de angst voor zware behandelingen. Maar ook schuldgevoel en schaamte; dit is immers een tijd met focus op ziektepreventie door een gezonde leefstijl. Waar liefde en heling nodig zijn, is soms strijd en onmacht. 

Deze onzekere positie kan nog versterkt worden door verschil in visie tussen zorgprofessionals hoe kanker te behandelen. Hier ligt een opdracht voor iedere betrokkene. Het is belangrijk om tot een synthese van verschillende visies te komen. Laten we toch met respect naar elkaar luisteren en ons best doen om elkaar te verstaan en te begrijpen. Omwille van de cliënten.

Neurogeneticus Thomas Seyfried deed een ontdekking: in het hart van onze cellen, daar waar energie wordt opgewekt, vindt lekkage van potentieel plaats, en dat kan aanzetten tot woekering. Hij beziet kanker als een mitochondriale stofwisselingsziekte. Laten we gebruik maken van alle verschillende inzichten, én het vermogen van ons lichaam tot zelfheling, om kanker te voorkomen en genezingsprocessen te stimuleren.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto