OrthoFyto, editie 1/2023

08 Feb, 2023

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Herstel van long covid’. Met onder andere een mooi artikel van Ilse van Bladel en Jeroen de Haas over ‘Long covid en voedingsstoffen’.

* Voorwoord: Vernieuwing – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Neuropathische pijn; regulier en complementair gaan goed samen – Door Han Siem
* OF FOCUS: De pathofysiologie van long covid – door Marloes van Heijningen-Waanders
* OF FOCUS: Voedingsstoffen bij longcovidklachten – door Jeroen de Haas en Ilse van Bladel
* OF FOCUS: Neuro-covid en de rol van micronutriënten – door Margot Lodewijk
* Fyto: Shiitake, veelbelovende immuno-modulator - door Geert Verhelst
* Ortho: Autofagie remt én stimuleert tumorontwikkeling – door Edward Blommaart
* Ortho: Het darmmicrobioom voert de lever alcohol – door Vera van Randwijck
* Ortho: IBD, voeding en leefstijl in de spreekkamer van de MDL-arts – door Cindy de Waard
* Ortho: Botsende paradigma's voor oorzaak overgewicht – door Fleur Kortekaas
* Optimum: Viraal geïnduceerde artherosclerose – door Angélique De Beule

Voorwoord: Vernieuwing

Thuis, zitten op de de bank, word ik de sensatie gewaar. In de ochtendstilte, kijkend naar de badderende vogels in onze wintertuin. Iets in mij is uitgeraasd. Ik ben nog slap en snotter nog na, maar ergens onder die klachten is het er in zijn prilste vorm. Naast de opluchting van me beter te voelen, ervaar ik mezelf als vernieuwd. Het plotse besef verbaast en verrast me; voel ik het wel goed?

Vernieuwing als geschenk na ziekte. In de week voordat ik de finale teksten van auteurs voor deze editie over long covid zou ontvangen is corona ook door de linies van mijn afweersysteem heen gebroken. Ik ben rillerig, voel me belabberd, ga letterlijk gebukt onder de hoofdpijn. Ik heb last van chaotische, zich aan me opdringende, dwingende gedachten. Ik wil ze los laten, het lijkt me niet te lukken, en ik zak dieper weg in het proces van ziekzijn.

Inmiddels ligt het achter me. En deze koortsperiode heeft voelbaar vernieuwing met zich meegebracht. Ik ben dankbaar voor de nieuwe energie die zich aandient. En ik neem me voor hier zorgvuldig mee om te gaan. Niks is immers vanzelfsprekend bij Covid-19.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter