De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Vitaminen 2.0’. Met onder andere een mooi artikel van Selma Timmer over ‘Nieuwe inzichten vitamine C bij pijnbestrijding’.

* Voorwoord: Vitaminen 2.0 – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: ROBO-contact – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: GABA, een slaapverwekkend stofje? – Door Han Siem
* OF FOCUS: Nieuwe inzichten vitamine C bij pijnbestrijding – door Selma Timmer
* OF FOCUS: De neurotoxiciteit van pyridoxine en haar vitameren – door Misha Vrolijk
* OF FOCUS: Vitamine D-receptor polymorfismen – door Marleen Nys
* Ortho: De potentie van gefermenteerd voedsel- door Emilia de Vries
* Ortho: Vitamine- en mineraalverbinding bepalend voor werkzaamheid – door Theo van Rooij
* Fyto plant: Andrographis paniculata – door Fred Blaauw
* Fyto column: Pancreas burn-out – door Angélique De Beule

Voorwoord: Vitaminen 2.0

In ons vakgebied gebeurt veel. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan en de uitkomsten hiervan bereiken een steeds groter publiek. Dit kan soms leiden tot snelle conclusies. Zo waren we onlangs bij een een congres waar een Belgische hoogleraar het onderzoek schetste dat hij met zijn groep uitvoert. Voorzichtig gaf hij aan dat het erop zou kunnen lijken dat supplement X een positief effect zou kunnen hebben op klacht Y. Aan het eind van de dag stelde een bezoeker de vraag welke vorm van supplement X hij het beste kon inzetten om het mogelijke effect te bereiken. Geschrokken legde de professor omstandig uit dat het nog lang niet zover is dat we conclusies mogen verbinden aan datgene wat zich nu heeft laten zien.

Deze vraagsteller staat niet alleen. Soms krijgen we verzoeken van lezers om aandacht te geven aan innovatieve ontwikkelingen die zij belangrijk vinden. Ons uitgangspunt is dat we een podium willen bieden aan nieuwe ontdekkingen en mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Tegelijkertijd vinden we het belang dat de artikelen die wij publiceren een redelijk solide basis hebben en, zij het soms in beperkte mate, al getoetst zijn.
In deze OrthoFyto is de OF-Focus ‘Vitaminen 2.0’. De inzichten in de effectiviteit van vitaminesuppletie zijn gegroeid en we hopen uw kennis te verdiepen met de, zeer genuanceerde, informatie die we in deze editie delen.

handt. ellen
Hoofredacteur OrthoFyto