dreamstime_m_66358
OrthoFyto 6/16

De december editie heeft als OF FOCUS ‘pijn’. Met onder andere een mooi artikel van Prof. Dr. Jan M. Keppel Hesselink over ‘Vier natuurlijke pijnstillers’.

* Voorwoord: Pijn – door Ellen Vunderink
* Ortho jouw voeding: Koud water – door Anna M. Kruyswijk – van der Heijden
* OF FOCUS: Vier natuurlijke pijnstillers – door Prof. Dr. Jan M. Keppel Hesselink
* OF FOCUS: Hoofdpijn en migraine, een pijnlijke zaak! – door Jan Blaauw
* OF FOCUS: Gewrichtspijn en artritis – door Jochem Bögemann
* Ortho: Olie in de keuken voor optimale gezondheid – door Johan Maerevoet
* OF FOCUS: Wisselwerking tussen kruiden en medicijnen – door Drs. Selma Timmer
* Fyto: Pijn en de 4 natuurkwaliteiten – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
* Fyto plant: Zwarte komijn – door David Gast
* Fyto Column: ‘En wat doe jij?’ – door Maaike van Kregten
* Ortho: Podium voor dialoog: Het begint met onderzoek en voorlichting – een interview met Ellen Kampman door Jochem Bögemann

Voorwoord: Pijn

Waarschijnlijk kent iedereen die patiënten of cliënten met pijnklachten heeft, wel een moment van machteloosheid. Pijn die een leven beheerst, is niet in woorden te vatten. In deze OrthoFyto is de OF Focus pijn. De redactie heeft geprobeerd het onderwerp van verschillende kanten te belichten.

Tegelijkertijd realiseren we ons dat we slechts een handreiking doen vanuit de orthomoleculaire en fytotherapeutische kant. De rol van het brein bij chronische pijn is groot. De benadering van pijn via het brein behoort niet tot het werkgebied van het grootste deel van onze lezers. Dat neemt niet weg dat het zeer interessant is om ook daarvan meer te weten. In de redactieraad vragen we ons soms af of wij ons puur moeten beperken tot ons werkterrein of dat u het juist waardeert als we een onderwerp ook vanuit een andere kant benaderen.

Deze vraag stel ik daarom graag direct aan u, onze lezer: wat vindt u ervan als we naast de OrthoFyto invalshoek soms een klacht of beeld benaderen vanuit een andere discipline? Wilt u ons een inhoudelijke reactie geven op een artikel? Of uw visie en praktijkervaring met ons delen?

Ons Podium voor Dialoog wacht op u. We helpen u graag op weg bij het schrijven. Ook algemene feedback is altijd welkom. Mailt u ons op redactie@orthofyto.com.

handt. ellen