OrthoFyto, editie 1/2019

04 Feb, 2019

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Luchtwegen’. Met onder andere een mooi artikel van Alie de Boer over ‘Voeding bij chronische inflammatoire longziekten’.

* Voorwoord: Hoe dan? – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Kunst voor gezondheid – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Vitamine K taboe bij sommige geneesmiddelen – Door Han Siem
* OF FOCUS: Voedingsstoffen bij chronische inflammatoire longziekten – door Alie de Boer
* OF FOCUS: Ouderen, luchtwegen en kruiden – door Cindy de Waard
* Fyto plant: Duindoorn, een uitgekiende struik – door Armelle Demmers
* Ortho: Opname van omega 3-vetzuurpreparaten – door Cindy de Waard
* Ortho: Het rijke werkingsveld van tocolen – door Brigitte Baumeister
* Ortho: De bepaling van de vitamine E-status – door Brigitte Baumeister
* Ortho: Optimale niveaus van vitamine C – door Cindy de Waard
* Ortho: Omega 3-vetzuren bij allergische aandoeningen – door Monique van Iwaarde
* Column: Chronische galzuurdiarree – door Angélique De Beule

Voorwoord: Hoe dan?

De afgelopen jaren vocht ik nogal tegen extreme moeheid, of misschien wel een burn-out. Op een moment kon ik niet anders dan toegeven en heb ik rust genomen. Tot mijn grote geluk kwam mijn energie veel sneller terug dan ik had durven hopen. Een paar maanden geleden ging ik naar een MBOG- en AVIG-arts om mijn lichaam gericht te ondersteunen met supplementen zodat ik volledig kon gaan herstellen. De arts adviseerde me, naar andere interventies, om lectines te mijden. Na een tijdje realiseerde ik me dat ik de braces, die ik vrijwel 24/7 droeg vanwege artrose aan mijn duimen, niet omhad, en dat dat al dagen zo was. Ongelooflijk, ik was pijnvrij zonder braces! En dat terwijl ik alle adviezen op het gebied van suppletie en behandeling had geprobeerd en niets effect sorteerde. Het was vooral de reguliere behandeling met handfysiotherapie en braces die me verlichting brachten. Maar door het advies om lectines te mijden en hiermee te experimenteren weet ik nu dat sommige voeding, vooral tomaat, volkoren meel en sommige vetten, maakt dat ik binnen een paar uur pijnklachten heb.

Ik heb nog niemand gesproken die eerder een dergelijke reactie heeft meegemaakt op lectines. Blijkbaar ben ik dus extreem gevoelig hiervoor.

Mijn eigen casus bevestigt voor mij dat personalized nutrition en personalized medicine de toekomst zijn. En dat we niet altijd weten wat werkt en hoe het dan werkt.

Veel leesplezier in deze editie!

handt. ellen

Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto