OrthoFyto, editie 3/2023

14 Jun, 2023

De juni editie heeft als OF FOCUS ‘Vermoeidheid’. Met onder andere een mooi artikel van Paul van Meerdonk over ‘Een multifactoriële aanpak van het chronisch vermoeidheidssyndroom’.

* Voorwoord: Energiecrisis – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Cardiovasculair risicomanagement en preventie: de nutriënten – Door Han Siem
* OF FOCUS: Een multifactoriële aanpak van het chronisch vermoeidheidssyndroom – door Paul van Meerendonk
* OF FOCUS: Het Energieherstelplan bij chronische vermoeidheid – door Tanja Visser
* OF FOCUS: Gezond slapen begint overdag – door Ilse van Bladel
* Fyto: Meer energie dankzij spirulina - door Geert Verhelst
* Ortho: Het vergeten mondmicrobioom – door Jeroen de Haas
* Fyto: Essentiële oliën bij astma bronchiale – door Margot Lodewijk
* Ortho: Zonbescherming voor de huid - Fleur Kortekaas
* Ortho: Weinig kans op overdosering vitamine D - Esther Zwarenstein
* Essentie: De essentiële oliën van het welbevinden - Geert De Vuyst
* Optimum: Kwikbelasting en selenium – door Angélique De Beule

Voorwoord: Energiecrisis

Ergens in de nacht werd ik wakker om naar het toilet te gaan. Ik was gedesoriënteerd; heb je vast ook wel eens bij de hand gehad in die overgang van slaap naar waak. Ik had het idee - waarom weet ik niet - dat het al bijna ochtend was. Met dat mijn voet de grond naast mijn bed raakte dacht ik: wat ben ik nog moe, nog lang niet uitgerust, futloos, wat moet dat worden vandaag.
Gelukkig kwam ik er beneden achter dat het pas iets over middernacht was; ik had nog maar net een uur of twee geslapen. Ik stapte rustig terug mijn bed in, in het volste vertrouwen dat de slaap wel weer zou komen, en dat ik straks met frisse energie wakker zou worden. Dat gebeurt me immers altijd, iedere nacht.

Maar wat als de slaap niet verfrist, of als de slaap zelfs helemaal niet komt? Dat nieuwe energie me die dag niet ten deel zou vallen? Ik zou me eerlijk gezegd geen raad weten, het zou zijn alsof mijn leven niet meer van mij was; ik zou me tot in mijn kern belemmerd voelen. Die nacht besefte ik heel even, ving ik een glimp op van, hoe het zou zijn om chronisch te moeten leven met vermoeidheid. Direct daarop viel ik in een diepe droomloze slaap.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter