OrthoFyto, editie 5/2022

12 Oct, 2022

De oktober editie heeft als OF FOCUS ‘Craving’. Met onder andere een mooi artikel van Casper Beukema over ‘De neurobiologie van craving’.

* Voorwoord: Onweerstaanbaar hunkeren – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Kankermedicijn én suppletie; kan dat wel? – Door Han Siem
* OF FOCUS: Wie goed kan voelen, kan goed voeden – door Caroline Holsbeek
* OF FOCUS: De neurobiologie van craving – door Casper Beukema
* OF FOCUS: Alcoholzucht, craving en het darmmicrobioom – door Fleur Kortekaas
* Fyto: Gymnema, de suikervernietiger - door Geert Verhelst
* Fyto: Lavas essentiële olie bij psoriasis – door Geert De Vuyst
* Extra: Ins en outs van DNA-testen – door Eveline van der Wel
* Ortho: Suppletie bij veganisme – door Jeroen Kappelle
* Optimum: Eetbuistoornissen en nutritionele tekorten – door Angélique De Beule

Voorwoord: Onweerstaanbaar hunkeren

Hunkering... soms heb ik die onweerstaanbare trek in dat lekkere stukje kaas of die verrukkelijke fles wijn aan het einde van een drukke dag. Zou dat een teken van opgelopen spanning kunnen zijn? Het begin van craving? Ik tast mijn innerlijk af en denk: zou het een signaal kunnen zijn om iets te moeten minderen, om in iets te vertragen?

Craving is het thema van deze editie. In haar focusartikel stelt Caroline Holsbeek dat craving naar eten voort kan komen uit tegenstrijdige gedachten die een innerlijke strijd met elkaar leveren. Ik betrap mezelf nogal eens op strijdige gedachten. We leven in een complexe en snelle maatschappij. Voor mij brengt die soms worsteling en innerlijke strijd met zich mee; verlang ik nu naar rust of naar avontuur? Is dat de oorzaak van mijn craving?

Loop wat langzamer, dan kan je ziel je bijhouden; ooit kreeg ik die wijze raad. Ik merk dat het hoog tijd is voor een fijne, rustige wandeltocht; dat is voeding voor die hongerige ziel van mij. Mijn remedie tegen craving.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter