De Augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Lymeborreliose’. Met onder andere een mooi artikel van Leo Pruimboom over ‘De last van lymborreliose’.

* Voorwoord: Relax – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Schaamte – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: Alcohol in combinatie met geneesmiddelen en voedingssupplementen – Door Han Siem
* OF FOCUS: De last van lymeborreliose – door Leo Pruimboom
* OF FOCUS: Fytotherapeutische interventies bij de ziekte van Lyme – door Jeroen de Haas
* OF FOCUS: Lyme, een epidemie? – door Trudy Vlot
* OF FOCUS: Lyme(r)evolutie: case report – door Alexander Korbee
* OF FOCUS: Omgaan met imperfecte lymediagnostiek – door Armelle Demmers
* Fyto: Inleiding op de gemmotherapie – door Rita van Parys
* Fyto plant: Spilanthes oleracea – door Fred Blaauw
* Fyto column: Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) – door Angélique De Beule

Voorwoord: Relax

Laatst was ik met een groep mensen in een veld. Toen een bal in het hoge gras terechtkwam, waren er nogal wat reacties: ‘ik ga hem niet pakken, ik ben bang voor teken’.

Het is maar een jaar of tien geleden dat ik regelmatig meeging met schoolkampen. Natuurlijk had ik altijd een tekenlasso bij me en was die aan het eind van zo’n week versleten. We hielden de plek van de beet in de gaten en waarschuwden kinderen en ouders dat nog een tijdje te blijven doen. Maar wie had kunnen denken dat de ziekte van Lyme zo’n vlucht zou nemen dat mensen bang worden om een bal te zoeken in het hoge gras? Nu zijn er zelfs deskundigen die adviseren om binnen twee weken na een tekenbeet antibiotica te slikken.1

Er zijn meer teken en er zijn er ook meer besmet met lyme of andere ziekten. Maar er zijn ook veel mensen die geen lyme krijgen. Terugkijkend op mijn eigen jeugd en die van mijn kinderen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat onze weerstand afneemt en we steeds gevoeliger worden voor alles dat onze gezondheid kan beïnvloeden. En als het gaat over verminderde weerstand komt het woord ‘stress’ om de hoek kijken. Deadlines, prestatiedruk, grote verwachtingen, hoge eisen met betrekking tot werk en studie, en ook ons sociale leven. De druk is hoog. En wat lijden veel mensen daaronder. Als ik een manier wist om ons leven weer relaxed en gemoedelijk te maken, zou ik het nu doen.

In de tussentijd geven we u informatie over de behandeling van patiënten met lyme.

handt. ellen
Hoofdredacteur OrthoFyto

  1. Cameron, D. J., Johnson, L. B., & Maloney, E. L. (2014). Evidence assessments and guideline recommendations in Lyme disease: the clinical management of known tick bites, erythema migrans rashes and persistent diseaseExpert Review of Anti-Infective Therapy, 12(9), 1103–1135.