De augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Metabool Syndroom’ IV van IV. Met onder andere een mooi artikel van Anna Myrte Korteweg over ‘Voeding als medicijn, ook bij MetS’.

* Voorwoord: Betrouwbaar, integer, helder – door Ellen Vunderink
* Rubriek Interacties: Curcuma – Door Han Siem
* Ortho Jouw Voeding: Feiten en meningen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* OF FOCUS: Voeding als medicijn – door Anna Myrte Korteweg
* Ortho: ME/CVS: systemische immuunstoornis – door Gabriël Devriendt
* OF FOCUS: Het probioticum ‘beweging’ bij MetS – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Cliëntbegeleiding: naar ander gedrag – door Annemieke Meijler
* OF FOCUS: Cliëntbegeleiding: eHealth – door Odette Bruls
* OF FOCUS: De cefalische fase respons bij MetS – door Yvonne van Stigt
* Van de redactie Vierde ICNM inspireert, voedt en verbindt
* Fyto Een andere kijk op fytotherapie – door Toine de Graaf
* Fyto plant: Gymnema, bestrijdster van suiker – door Fleur Kortekaas
* Fyto column: Atopisch eczeem, het signaal van een verstoorde huidbarrière – door Angélique de Beule

Voorwoord: Betrouwbaar, integer, helder

Die drie woorden zijn onze leidraad. Bij alles dat we doen met Uitgeverij Arcturus stellen Gerrit van Bemmel en ik ons de vraag of we trouw zijn aan onze ideeën als we een bepaalde keuze maken. Zijn we betrouwbaar als we die weg in slaan? Is het integer wat we doen? Is het voor onze lezers en relaties helder waarom we deze keuze maken?

Soms voelen we ons in een schemergebied. Dat was zo als we experts aan het woord lieten over ontwikkelingen in ons vakgebied. Experts zijn mensen met innovatieve ideeën en exceptionele kennis. En doorgaans zijn dat mensen die iets doen met hun hersenspinsels. Ze zitten er niet alleen mee achter hun bureau, nee, ze trekken de wereld in en zetten hun ontdekkingen in om mensen te helpen. Het gevolg daarvan is dat experts nog wel eens een commercieel belang hebben bij de onderwerpen waarover ze schrijven. En in het perspectief van betrouwbaarheid en integriteit kan dat lastig zijn. Dat kàn lastig zijn als je niet helder bent. Tenminste, dat is onze visie. Als auteurs schrijven over hun inzichten, dan voelen we ons in een schemergebied als we niet zeggen dat zij soms bloeiende bedrijven hebben, met producten die heel veel mensen helpen. Wij geloven dat als we dat wel helder maken, er geen vuiltje aan de lucht is. Daarom nemen we vanaf deze editie van OrthoFyto bij de focusartikelen een vermelding op over mogelijke belangenverstrengeling.

We vertrouwen erop dat we hiermee onze betrouwbaarheid, integriteit en transparantie vergroten. Als u hierop wilt reageren, dan lezen we natuurlijk graag uw berichten. Stuurt u ze aan redactie@orthofyto.com?

handt. ellen
Hoofredacteur OrthoFyto