OrthoFyto, editie 3/2022

08 Jun, 2022

De juni editie heeft als OF FOCUS ‘Doseren’. Met onder andere een mooi artikel van Marike Jacobs over ‘Doseren op basis van farmacogenetica’.

* Voorwoord: One size fits all – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Pycnogenol: een veilig en breed werkend middel – Door Han Siem
* OF FOCUS: Doseren in de fytotherapie – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: Doseren op basis van farmacogenetica – door Marike Jacobs
* OF FOCUS: Mini-doses allergeen tegen voedselallergie – door Annemiek Brumsteede
* Fyto: De chlorella-alg voedt, ontgift en beschermt - door Geert Verhelst
* Ortho: De rol van autofagie in ziekte en gezondheid – door Edward Blommaart
* Ortho: Veilige optie als pijnstiller en ontstekingsremmer – door Margot Lodewijk m.m.v. Stefanie Rau
* Interview: Voortrekker in een nieuw vakgebied – door Margot Lodewijk
* Optimum: Biochemische individualiteit – door Angélique De Beule

Voorwoord: Onze size fits all

Was het maar zo eenvoudig: dat je in ons orthomoleculaire vak zou kunnen werken met 'one size fits all'. Ieder persoon is immers uniek; dat is ons credo. Linus Pauling, grondlegger van de optimale dosering vitamines, bedoelde in eerste instantie vooral hoog te doseren. Hoog in vitamine C - tot aan darmtolerantie - hoog in antioxidanten; vitamine E enkelvoudig in 800 ie per dag bij hart- en vaatziekten was een decennium geleden nog echt een advies.

Inmiddels weten we gelukkig iets meer over het finetunen van een dosering. Wat betreft antioxidanten is het besef er dat het voornamelijk een breed spectrum aan verschillende antioxidanten is wat cellulaire bescherming biedt, en niet zozeer de vroegere extreem hoge doses vitamine E of selenium. Maar terugkijkend is het altijd makkelijk beter weten. Hindsight knowledge zeggen de Engelsen.

Met de opkomst van de '-omics'-technieken is er een nieuwe mogelijkheid om af te wijken van de one-size-fits-all-doctrine, en met precisie te doseren. Ik hoor dat je in New York al op basis van je DNA met de 3D-printer een ter plekke op maat gemaakte dosering supplement kunt bestellen... aan de bar! Hoe zullen we over een decennium terugkijken op de tijd waarin we nu zitten? Wat zal dan de hindsight knowledge over doseren en one-size-fits-all zijn? Ik hoop het mee te maken, want ik ben er bloednieuwsgierig naar.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto