De december editie heeft als OF FOCUS ‘Heelheid’. Met onder andere een mooi artikel van Karlien Bongers over ‘Gezondheid is een proces’.

* Voorwoord: Heelheid – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Ontdekken – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: CBD-, wiet- en THC-olie – Door Han Siem
* OF FOCUS: Gezondheid is een proces – door Karlien Bongers
* OF FOCUS: Heel het kruid – door fleur Kortekaas
* OF FOCUS: De nieuwste ontwikkelingen binnen mind-body medicine – door Anna Myrte Korteweg
* OF FOCUS: De meerwaarde van biologische voeding in holistisch perspectief – door Dr. Geert Verhelst
* Onderzoek: Tot besluitvorming komen met systematische review – door Armelle Demmers
* Ortho: Voedingssupplementen, hoe kies je de juiste? – door Theo van Rooij
* Fyto: Patiënt met reuma – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
* Fyto plant: Polygonum cuspidatum – door Fred Blaauw
* Fyto column: De koperparadox – door Angélique De Beule

Voorwoord: Heelheid

Deze OrthoFyto ontvangt u vlak voor Kerstmis. Reden voor de redactie om eens een uitstapje te maken. In OrthoFyto focussen we normaliter puur op functionele geneeskunde. Onze aandacht gaat daarbij enerzijds uit naar de effecten van voeding en suppletie op gezondheid en anderzijds naar verschillende veelvoorkomende ziektebeelden. Deze keer is de OF-Focus ‘heelheid’.
‘Heelheid’ brengt ons naar het artikel dat Karlien Bongers voor ons schreef: ‘Gezondheid is een proces’. Karlien schrijft hier onder andere: ‘Ook al weten we in het dagelijks leven dat alles met alles samenhangt en verandering tijd en een zekere mate van inspanning kost, we lijken het te vergeten als het gaat om ziekte en genezing. Dan willen we een directe oplossing zoals een pil, supplement of massage als we pijn of ongemak hebben of een operatie om een ziek onderdeel te verwijderen, waarbij we eventuele bijwerkingen op de koop toe nemen. Hoe komt dat toch?’
Ja, hoe komt dat toch? Als Rotterdammer zie ik vaak die prachtige dichtregel van Lucebert hoog op een kantoorgebouw staan: ‘Alles van waarde is weerloos’. Ziekte maakt ons weerloos en kan in die zien van waarde zijn. We voelen onze kwetsbaarheid als we ziek zijn. En dan willen we vaak die directe oplossing waar Karlien over schrijft, we willen beter worden. Daarom kozen we het woord ‘heelheid’ als titel voor de OF-Focus. Wat betekent dat bijzondere woord heelheid nou eigenlijk precies? In de tijd dat we met deze editie bezig waren, hebben we woorden als helen, genezen, beter worden, heel zijn en heelheid op ons laten in werken. We nodigen u uit dat ook te doen als u de artikelen over heelheid en helen leest. Ons bracht het nog meer bewustzijn bij wat we beogen met dit mooie vaktijdschrift.
We wensen u een mooie wintertijd en een goed 2018.

handt. ellen
Hoofredacteur OrthoFyto